Behandeling keratoconus

Keratoconus is een weinig voorkomende aandoening die een gespecialiseerde aanpak nodig heeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de behandeling van cataract of bijziendheid is er niet één behandeling. Keratoconus vergt een persoonlijke, individuele aanpak waarbij er gekeken wordt welke behandeling de beste mogelijkheden biedt.

STARTEN MET GRONDIGE ANALYSE

Bij Medifocus maken we bij het eerste consult een uitgebreide “work-up” waarbij we kijken naar de voorgeschiedenis, familiale invloed, algemene gezondheid,  gezichtsscherpte en de ernst van keratoconus.  Dan starten we met het bepalen van de mogelijkheden van behandeling. Dit hangt vooral af van de behandelingen die eventueel reeds zijn uitgevoerd alsook de ernst van de keratoconus.

Brillenglazen of zachte contactlenzen

Bij een beginnende keratoconus kan de gezichtsscherpte nog met brillenglazen of zachte contactlenzen worden verbeterd. Omdat er meestal sprake is van bijziendheid en astigmatisme moeten deze allebei worden gecorrigeerd. Een laserbehandeling is niet mogelijk ter verbetering van het zicht.

Harde contactlenzen

Naarmate de vormverandering toeneemt, zijn een bril of zachte contactlenzen niet meer voldoende, omdat deze de kegelvorm niet meer corrigeren. Het gebruik van harde contactlenzen is dan de oplossing. Er zijn verschillende soorten harde contactlenzen.

UV cross-linking

Bij keratoconus moet UV cross-linking worden overwogen. Het doel van deze behandeling is het afremmen of verminderen van de kegelvorming door de stabiliteit en stijfheid van het hoornvliesweefsel te verhogen. Met UV-straling en vitamine B2 wordt de structuur van de grootste laag van het hoornvlies (stroma) versterkt. Dit is geen behandeling die het zicht verbetert. Het is een techniek die de achteruitgang van de vorm van het hoornvlies voorkomt. Het betreft dus een preventieve behandeling die met name bij jonge patiënten van groot belang kan zijn. Hoe eerder men de veranderingen in het hoornvlies kan stopzetten, hoe beter het zicht gedurende de rest van het leven zal zijn.

Ringsegmenten (intacs)

Ringsegmenten zijn kleine kunststof (plastic) ringetjes die in het hoornvlies worden geïmplanteerd. Deze ringen ondersteunen het hoornvlies en verbeteren de vorm. Hierdoor verbetert het zicht. Ringsegmenten hebben niet altijd een zeer voorspelbaar effect op de vorm van het hoornvlies. Anderzijds is het een weinig invasieve ingreep die omkeerbaar is. Ringsegmenten kunnen zo nodig ook weer verwijderd worden.

Hoornvliestransplantatie

Indien andere behandelingen geen verbetering meer geven kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden. Deze ingreep heeft bij keratoconus een succespercentage van meer dan 90% en behoort tot de meest succesvolle vormen van weefseltransplantatie. Afhankelijk van de vorm van het hoornvlies wordt het hele hoornvlies of slechts een deel ervan vervangen. Het herstel na een hoornvliestransplantatie duurt vrij lang (1 tot 1,5 jaar) en dikwijls moet er na de transplantatie nog steeds contactlenzen worden gedragen. Toch is voor sommige patiënten een transplantatie een efficiënte manier om een beter zicht te bekomen.

STAP VOOR STAP

De behandeling van keratoconus is een stappenplan dat een persoonlijke aanpak vergt. Bij Medifocus kunnen we u met elke behandeling helpen. Maak een afspraak voor een consultatie, zodat we samen de beste behandeling kunnen kiezen.

 

Contacteer ons