ReLEx smile: de toekomst van ooglaserchirurgie

Waar wij ons op toeleggen zijn de allernieuwste technieken inzake oogcorrectie. En graag geven we onze mening over wat er ons op dit vlak in de toekomst te wachten staat.

Een nieuw tijdperk

De allernieuwste revolutionaire techniek om patiënten op een snelle en effectieve manier een nieuw  gezichtsvermogen te geven heet ReLEx smile chirurgie. Met deze minimaal-invasieve behandeling is het mogelijk geworden oogchirurgie via een sleutelgatoperatie uit te voeren zonder dat zoals bij LASIK een flapje van het oog moet losgemaakt worden.

Waar vroeger als het ware de hele deur moest geopend worden, kan voortaan alles door het sleutelgat gebeuren.

Deze ReLEx techniek betekent dan ook een compleet nieuwe methode in de wereld van het ooglaseren. Het uitvoeren van deze uiterst complexe procedure is uiteraard werk voor specialisten. Een van deze vooraanstaande specialisten is Dr. Van Cleynenbreugel, verbonden met Medifocus en pionier op het gebied van ooglaserchirurgie.

“Anders dan bij de LASIK-methode, waarbij een flapje van het hoornvlies wordt losgemaakt om het onderliggend weefsel te kunnen bereiken, wordt bij de ReLEx-methode het onderliggende weefsel bereikt via een minuscuul kleine verbindingstunnel.”, aldus Dr. Van Cleynenbreugel. “Het weefsel van het hoornvlies wordt door de laser exact gecorrigeerd, waarna een heel dun laagje weefsel door de tunnel of ‘het sleutelgat’ door de chirurg verwijderd wordt. Het is een geheel nieuw principe. Dit luidt dan ook een nieuw tijdperk in.”

Omdat er slechts een insnijding van amper 2 millimeter in het hoornvlies nodig is, verloopt het genezingsproces bij de ReLEx smile methode opmerkelijk vlotter dan bij andere technieken. Meteen na de ingreep begint het oog zich al te herstellen. Bij de meeste patiënten herstelt het oog zich zo snel dat ze ’s avonds al ondertitels op TV kunnen lezen. Een verder herstel waarbij patiënten volledig functioneren en hun dagdagelijkse activiteiten weer kunnen opnemen bereikt men na ongeveer 24 uur. Het zicht is dan nog niet perfect maar wel voldoende om bijvoorbeeld te kunnen autorijden.

Naast de snelheid van herstel is ReLEx smile ook meer geschikt dan LASIK voor hogere correcties. Over het algemeen kan traditionele LASIK ooglaserchirurgie patiënten met een maximum afwijking tot ongeveer -6 een beter zicht geven. Met de ReLEx methode is men minder afhankelijk van deze grens omdat de hogere behandelingen ongeveer dezelfde nauwkeurigheid hebben dan de lagere sterktes, en dit in tegenstelling tot LASIK.

De afwezigheid van een LASIK flapje

Ook kunnen patiënten met een dunner hoornvlies geholpen worden omdat het bij deze techniek niet nodig is een flapje van het oppervlak van het hoornvlies los te maken zoals bij LASIK. Hierdoor is men minder afhankelijk van de dikte van het hoornvlies.

De reden waarom je met de traditionele ooglaserchirurgie maar een beperkte afwijking kan corrigeren, is dat hoe hoger de afwijking is, hoe meer hoornvliesweefsel er moet verwijderd worden. Bij de sommige patiënten is het hoornvlies dan ook niet dik genoeg om na het losmaken van de flap, voldoende weefsel ervan te verwijderen. Aangezien de ReLEx smile ingreep via een extreem precies en minuscuul gaatje aan de zijkant van het oog gebeurt, blijft de voorkant van het hoornvlies intact waardoor hogere sterktes kunnen behandeld worden en waardoor de methode bij een groter aantal patiënten kan toegepast worden.

Bij de ReLEx-methode wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste Carl Zeiss VisuMax laser. Dit is de enige femtosecond laser die de druk op de ogen beperkt (waardoor je tijdens de behandeling helemaal niets voelt) en die preciezer werkt dan elke andere laser.

Met behulp van hypermoderne 3D-technieken pulseert de laser aan de zijkant van het hoornvlies waardoor er bubbeltjes ontstaan die kleiner zijn dan 1/1000ste van een menselijk haar. Hierdoor wordt het weefsel dat verwijderd moet worden heel exact afgemeten. Daarop verwijdert de chirurg met minuscuul kleine pincetjes het stukje weefsel.

De kaap van 1 miljoen behandelingen

We bereikten ondertussen de kaap van 1 miljoen ReLEx smile behandelingen wereldwijd. Dit is een historisch moment omdat dit aantal wordt beschouwd als een indicatie dat ReLEx smile de oudere technieken zoals PRK, Lasek en LASIK zal vervangen in de toekomst. Ook is het zo dat het grootste deel van deze ReLEx smile behandelingen in het laatste jaar zijn verricht. Er is dus een exponentiële toename, wat er op wijst dat er wereldwijd wordt afgestapt van oudere technieken zoals PRK, Lasek en LASIK.

Wilt u een afspraak maken of wilt u meer informatie over de ReLEx smile methode, dan kunt u ons vrijblijvend contacteren.