Overweeg de voor- en nadelen van ooglaseren

Volgende 7 eenvoudige stappen helpen u om de voor- en nadelen van ooglaseren af te wegen en te beslissen of u uw ogen via een ooglaserbehandeling wil laten corrigeren. De beslissing tot behandeling ligt uiteindelijk bij u. Informeer u zo objectief mogelijk. Het zijn uw ogen. U beslist.

 1. Informeer u
 2. Zet een aantal zaken op een rijtje
 3. Laat een uitgebreid en grondig vooronderzoek uitvoeren
 4. Slaap er een nachtje over
 5. Weeg voordelen af tegen potentiële nadelen
 6. Wees eerlijk tegenover uzelf
 7. Neem een beslissing in volle overtuiging

Stap 1: Informeer u

Een refractieve behandeling is een technische ingreep. Als u een oplossing zoekt voor de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen is het noodzakelijk dat u zich enigszins inwerkt in de technische kant van het verhaal. U zal uiteindelijk met uw chirurg over een aantal technische zaken gaan praten. Daarom is het nuttig tenminste op de hoogte zijn van:

 • De werking van het oog
 • De verschillende refractiefouten
 • De refractiefout die u zelf heeft
 • De verschillende types behandelingen die worden uitgevoerd

Een objectieve bron van informatie is onze folder, waar we de voor- en nadelen van ooglaseren uiteenzetten. U kan deze aanvragen of u kan deze ook van onze website downloaden. Kent u mensen in uw kennissenkring die een behandeling hebben ondergaan? Vraag naar hun ervaringen!

Stap 2: Zet een aantal zaken op een rijtje

 • Hoe is uw algemene gezondheid en wat is de medicatie die u eventueel neemt?
 • Wat is uw oogheelkundige voorgeschiedenis? Heeft u ooit oogoperaties, ontstekingen of andere problemen gehad met de ogen? Is er bij u als kind een oog afgeplakt?
 • Wat is de huidige sterkte van uw bril en contactlenzen en hoe is die sterkte de laatste jaren geëvolueerd? Vraag eventueel deze informatie op bij uw opticien.
 • Heeft u vragen die u wilt stellen? Schrijf ze op.

Stap 3: Laat een uitgebreid en grondig vooronderzoek uitvoeren

Als u een sluitend antwoord wil hebben op de vraag wat voor u de optimale behandeling is, heeft u een uitgebreid pre-operatief oogonderzoek nodig. Hou er daarom rekening mee dat ons grondig vooronderzoek 1,5 uur in beslag neemt.

Uw chirurg zal alle meetresultaten bestuderen en met u bespreken. Waarschijnlijk zal er 1 behandeling geadviseerd worden. Vraag naar de reden om voor een bepaalde behandeling te kiezen. Soms zijn er verschillende opties waarbij elke behandeling zijn eigen voor- en nadelen heeft.

Stap 4: Slaap er een nachtje over

Uiteindelijk ligt de beslissing om al dan niet een behandeling te laten uitvoeren bij uzelf. Misschien is het een goed idee om een en ander te bespreken met uw vrienden en familie. Ga niet over één nacht ijs. Als u zich laat behandelen, is het belangrijk dat u zelf volledig achter die beslissing staat. En voor de meeste mensen betekent dit dat ze naar die beslissing toe moeten groeien. Medifocus zal deze beslissing nooit in uw plaats proberen te nemen. U beslist.

Stap 5: Weeg voordelen af tegen potentiële nadelen

De voordelen van refractieve chirurgie zijn groot. Met de huidige technieken is het mogelijk uiterst nauwkeurige behandelingen uit te voeren met excellente resultaten. Dagelijks horen we van onze patiënten dat de behandeling een enorm positieve impact op hun leven heeft gegeven. De meest gehoorde voordelen van de behandeling zijn:

 • De vrijheid om opnieuw zonder een hulpmiddel te kunnen kijken. Niet meer bezorgd moeten zijn over het verliezen van contactlenzen brengt vaak een enorme rust met zich mee.
 • Cosmetisch. Sommige mensen vinden zichzelf veel mooier zonder bril.
 • Sporten. Voor de meeste sporten geldt dat het dragen van een bril of contactlenzen een nadeel is.
 • Kosten. Met een refractieve ingreep zijn in één klap alle kosten van contactlenzen en brillen van de baan. In de loop der jaren kunnen deze kosten fors oplopen.
 • Veiligheid. Gaat u vrij slordig om met uw lenzen (slapen en zwemmen met contactlenzen, de contactlensvloeistof niet dagelijks verversen of de lenzen niet dagelijks schoonmaken) dan tonen klinische studies aan dat de kans op infecties en complicaties bij het dragen van contactlenzen groter zijn dan bij refractieve chirurgie.

Ga na wat voor u belangrijk is en waarnaar u op zoek bent. Dat is voor iedereen anders. Refractiechirurgie gaat niet alleen over de getallen van uw refractie of gezichtsscherpte. Het doel is uw leven te verbeteren!

Stap 6: Wees eerlijk tegenover uzelf

Ongeacht of u een hoge of lage correctie nodig heeft, de getallen zeggen niet alles. Iedereen heeft een bepaalde persoonlijkheid. Die bepaalt mee in hoeverre iemand een geschikte kandidaat is of niet.

 • Wees realistisch in uw verwachtingen. Hoewel de nauwkeurigheid van de moderne apparatuur erg hoog is, resulteren niet alle behandelingen in een geheel perfecte gezichtsscherpte. Het doel van de behandeling is u in een situatie te brengen waarbij u niet meer afhankelijk bent van een bril of contactlenzen. Met een behandeling brengen we de sterkte van uw oog terug naar een sterkte die zo dicht mogelijk bij 0 ligt. Meestal blijft er een kleine reststerkte over. Het verschil tussen heel erg goed en perfect is subtiel maar is er wel.
 • Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij uzelf. Met name in de eerste weken na de behandeling zal u medicatie moeten gebruiken en op afgesproken tijdstippen op controle komen. De mate waaraan u zich aan de discipline houdt, bepaalt mee het herstelproces.
 • Check of er betreffende uw werk adviezen of beperkingen worden gegeven. Voor beroepen zoals piloot, brandweer en politie is het mogelijk dat er richtlijnen zijn betreffende de gezichtsscherpte.

Stap 7: Neem uw beslissing in volle overtuiging

Een positieve ingesteldheid ten opzichte van een behandeling heeft een positieve invloed op het genezingsproces achteraf. Een refractiechirurgische behandeling is niet alleen een grote stap, het is naar alle waarschijnlijkheid ook een van de belangrijkste beslissingen die u ooit zal nemen. Onderzoek toont aan dat de tevredenheid over refractiechirurgie na de behandeling erg groot is. Met andere woorden: bijna 100% van de patiënten zou achteraf gezien de behandeling opnieuw laten uitvoeren. Als u de knoop heeft doorgehakt, probeer dan vertrouwen te hebben in de medische wetenschap. Met andere woorden, zorg dat u met volle overtuiging achter de behandeling staat.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van ooglaseren om zo de juiste keuze te kunnen maken? Neem dan contact op voor een afspraak.