Zonder bril of lenzen leven

 • Ogen zijn de belangrijkste zintuigen. U heeft uw ogen onder andere nodig om vlot te bewegen en om te communiceren met anderen op het werk of in uw vrije tijd. Het oog werkt als een fototoestel. Zodra licht in het oog binnenvalt, verandert het van richting. Voor een optimaal zicht moet het licht in het oog gebundeld worden in één brandpunt. In geval van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme wordt het licht niet perfect gefocust. Dit noemt men een refractiefout. Draagt u een bril of lenzen? U bent niet alleen. Ongeveer 50% van de bevolking draagt een bril en 10% draagt contactlenzen. De meest voorkomende refractiefout is bijzienheid, waarbij wat veraf is wazig wordt waargenomen. Een bril dragen, kan uitkomst bieden tijdens televisiekijken, autorijden of lessen volgen.

   

 • Hulpmiddelen

  Refractiefouten kunnen gelukkig gecorrigeerd worden met hulpmiddelen. Wie echter een bril of lenzen draagt om goed te kunnen zien, wordt dagelijks geconfronteerd met de bijhorende nadelen. Contactlenzen of een bril kunnen storend ervaren worden in het dagelijkse leven of tijdens het sporten. Wie een sterke correctie nodig heeft, mag sommige beroepen bovendien niet beoefenen (politie, brandweer, luchtvaart). Onze geavanceerde lasers corrigeren bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, cataract of leesbril op een snelle, veilige en verantwoorde manier. Zo kunt ook u zorgeloos genieten van een leven zonder bril of lenzen.

  Naar behandelingen

Komt u in aanmerking?

Wenst u door het leven te gaan zonder bril of lenzen? Dan kunt u een beroep doen op refractieve chirurgie. Voormalig afdelingshoofd van het Oogziekenhuis Rotterdam, dokter Van Cleynenbreugel, voert sinds 2013 refractieve operaties uit bij Medifocus in Oud-Heverlee. Om in aanmerking te komen voor een refractieve oogoperatie door onze specialist moet u: 

 1. 18 jaar of ouder zijn
 2. minimaal 1 jaar (liefst 3 jaar) dezelfde afwijking/refractiefout hebben
 3. hoornvlies hebben met een regelmatige vorm hebben
 4. voldoende dik hoornvlies hebben

Er zijn enkele situaties en factoren die een succesvolle behandeling onmogelijk maken. Controleer daarom onderstaande lijst of spreek een van onze oogexperts aan bij twijfel:

 1. Zwangerschap en borstvoeding: de refractie van vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan veranderen.  Na de borstvoedingsperiode kan er gekozen worden voor een leven zonder bril.
 2. Systeemziekten zoals diabetes mellitus of rheuma.
 3. Oogproblemen zoals keratoconus, cataract of netvliesafwijkingen. 
 4. Amblyopie of een ‘lui oog’ is een aandoening van de zenuwen die visuele informatie van het netvlies naar de hersenen leiden. Dit is geen refractiefout en kan daarom ook niet behandeld worden met refractieve laserchirurgie.

Waarom kiezen voor ooglaseren?

Een oogbehandeling heeft meer kans op slagen wanneer er weloverwogen voor een laseringreep gekozen wordt. Wij vragen onze patiënten om die reden altijd naar hun persoonlijke motivatie en situatie. Dit zijn de meest voorkomende antwoorden:

 1. Sport. Brillen beperken de bewegingsvrijheid en vormen voor heel wat sportactiviteiten een obstakel. Ook contactlenzen zijn dikwijls geen oplossing. Deze kunnen immers verplaatsen of uitvallen tijdens het sporten.
 2. Zwemmen. Het merendeel van de brildragers weet hoe vervelend zwemmen met een troebel zicht is. Contactlenzen dragen bij watersport is geen alternatief omwille van infectiegevaar. Daarom kiezen veel zwemmers, surfers en zeilers voor een ooglaserbehandeling.
 3. Gemak. Brillen en contactlenzen vragen continu onderhoud. Vuile of aangedampte brilglazen zijn verleden tijd na een ooglaserbehandeling.
 4. Kosten. Brillen en lenzen zijn niet goedkoop. Een ooglaser behandeling verdient zichzelf terug na gemiddeld vijf jaar.
 5. Contactlensproblemen. Wanneer men contactlenzen verdraagt, zijn ze een goede oplossing. Bij veel patiënten treedt er vroeg of laat echter irritatie van de ogen op.
 6. Uitzicht. Een belangrijke drijfveer is het feit dat sommige mensen zichzelf niet mooi vinden met een bril. Dit is een zeer persoonlijke overweging waarover anderen niet kunnen oordelen.
 7. Jonge ouders. Jonge ouders willen 's nachts probleemloos uit bed kunnen, zonder eerst hun bril of lenzen te moeten zoeken.

Contacteer ons

Maak een afspraak met onze oogchirurg voor een leven zonder bril of lenzen. Contacteer ons vandaag nog online of bel naar +32 16 585958.