Wie is uw oogchirurg, Dr. Van Cleynenbreugel?

Iedereen wordt geboren met slechts één paar ogen. Daarom vertrouwen we deze niet zomaar aan iedereen toe. Vooral als het gaat om een operatieve ingreep is het belangrijk te weten wat de opleiding, expertise en achtergrond van de chirurg is. Voor dit artikel gaan we samenzitten met dokter Van Cleynenbreugel, oogchirurg bij Medifocus. Wat betekent het voor hem om operaties uit te voeren aan het kostbaarste bezit dat mensen hebben, namelijk hun ogen?

Het oogziekenhuis Rotterdam

Ik heb tijdens mijn studie geneeskunde vrij vroeg gekozen om in opleiding te gaan tot oogarts, juist omdat de oogchirurgie mij enorm intrigeerde. Het hoogtechnologische en gedetailleerde karakter van oogchirurgie sprak mij enorm aan, met name omdat het gecombineerd wordt met een heel belangrijk menselijk aspect. Oogchirurg zijn betekent dat je in een bevoorrechte positie komt waarbij je het leven van mensen kan verbeteren. Tijdens mijn opleiding tot oogarts ben ik vrij snel tot het besluit gekomen dat ik mij wilde verbinden aan één van de meest gerenommeerde instituten ter wereld, namelijk het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dit is één van de grootste ziekenhuizen ter wereld waar enkel en alleen oogheelkunde wordt uitgevoerd. Geen andere specialisaties. Het is een instituut met een enorme expertise waarin meer dan 14.000 operaties per jaar worden uitgevoerd. Ook worden er ongeveer 300.000 consulten op jaarbasis gedaan en is het één van de grootste opleidingsziekenhuizen ter wereld. Ik ben hier tijdens mijn assistentschap terecht gekomen in mijn derde jaar en ik heb een deel van mijn opleiding in het Oogziekenhuis van Rotterdam kunnen doen. Na het behalen van mijn diploma ben ik in Rotterdam nog 1 jaar verder opgeleid tot oogchirurg met als specialisatie hoornvliesoperaties, cataractchirurgie en refractieve laserchirurgie.

Toen mij gevraagd werd om stafarts te worden heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb in het Oogziekenhuis van Rotterdam een belangrijk deel van mijn leven gespendeerd en ik deed meer dan 1000 chirurgische ingrepen per jaar. Dat is een enorm intense periode geweest met name om de hoge aantallen operaties en consulten die in het ziekenhuis worden uitgevoerd. In 2005 werd mij gevraagd om medisch hoofd van de afdeling ‘voorste oogsegment’ te worden. Ik heb dan ook jaren de afdeling als diensthoofd mogen leiden.

oogchirurgie

Ik heb het voorrecht gehad om opgeleid te worden in één van de meest gerenommeerde instituten ter wereld en ik ben mijn collega’s nog steeds dankbaar voor alles wat ze mij geleerd hebben. Zoals zoveel beroepen bestaat oogchirurgie uit een deel praktijk en een deel theorie. Je moet bereid zijn om met name urenlang te oefenen. Echter, het is mijn overtuiging dat je voor een groot deel ook als oogchirurg geboren moet worden. Oog voor detail, fijne motoriek en een enorme dosis geduld zijn eigenschappen die je niet kan leren als je deze niet in je hebt. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik voor dit werk in de wieg gelegd ben. Dus ja, ik heb er bewust voor gekozen om dit beroep te gaan uitoefenen omdat het verbeteren van het zicht van mensen enorm waardevol is. Het geeft mij heel veel voldoening. Anderzijds kun je ook zeggen dat de oogchirurgie mij heeft gekozen, ik ben er deels ingerold omdat het tijdens mijn carrière een vanzelfsprekendheid leek dat ik dit beroep zou gaan uitoefenen.

De stap naar Medifocus

Na meer dan 10 jaar in Rotterdam gewerkt te hebben, besloot ik om de stap te zetten die op dat moment een logische was in mijn carrière. Ik heb de beslissing genomen mij nog meer toe te leggen op ooglaserchirurgie en een praktijk te starten die vooral draait rond de nieuwste ooglaserbehandeling, ReLEx smile. Het potentieel van deze nieuwe chirurgie was mij anno 2012 zo duidelijk dat ook deze beslissing niet moeilijk te nemen was. Het leek mij vanzelfsprekend dat ik met mijn voorgeschiedenis als hoornvlies- en laserchirurg de ReLEx smile behandeling zou gaan ontwikkelen. In 2013 ben ik gestart met Medifocus en heb samen met Carl Zeiss Meditec aan het begin van de ontwikkeling van ReLEx smile gestaan. Ik was, geloof ik, de vijfde chirurg in Europa die met deze nieuwe techniek behandelingen ging uitvoeren.

Het is de juiste beslissing gebleken achteraf. ReLEx smile blijkt een enorm succesvolle behandeling te zijn die een deel van de nadelen van de oudere technieken achter zich laat. Het is werkelijk een nieuwe stap in de wereld van de ooglaserchirurgie. De resultaten die we in de loop der jaren verzameld hebben tonen dit ook aan.

Toekomst

Ik verwacht dat in de komende jaren de oudere technieken zoals PRK, Femto-LASIK en dergelijke nog meer verlaten zullen worden ten voordele van ReLEx smile. De sterktes die we op dit moment nog niet kunnen behandelen met ReLEx smile zullen in de toekomst wel mogelijk worden. De wereld van de oogchirurgie staat niet stil, en dat is maar goed ook.

Wenst u na het lezen van dit artikel te weten of u in aanmerking komt voor oogchirurgie, neem dan contact op met ons secretariaat via +32 16 585958 of via het contactformulier.