Waarom Medifocus partner is van vzw Eyes for the world

Bij Medifocus willen we mensen helpen om beter te zien zonder bril of lenzen. Niet iedereen kan zich een ooglaserbehandeling, lenzen of zelfs een bril veroorloven. Daarom steunen we Eyes for the world, een non-profit organisatie die zoveel mogelijk mensen over de hele wereld wil helpen om goed te zien met de juiste bril.

Wanneer oogzorg een luxe is

Een bril, lenzen of een ooglaserbehandeling: voor heel wat mensen is dit de normaalste zaak van de wereld. Helaas is goede oogzorg in een groot deel van de wereld een luxe. “Er zijn zelfs mensen die zich geen bril kunnen veroorloven, laat staan het onderzoek hierbij nodig is,” vertelt Dr. Van Cleynenbreugel. “Daarom steunen wij Eyes for the world, een initiatief van optometrist, ondernemer en filantroop Koen Van Pottelbergh. Hij startte dit project zo’n 10 jaar geleden vanuit de overtuiging dat alle mensen over de hele wereld het recht hebben om goed te zien. Een visie waar ook Medifocus 100% achter staat.”

Zelfcorrigerende bril

Eyes for the world startte zo’n 10 jaar geleden met het ontwikkelen en verspreiden van een zelfcorrigerende bril. Dit is een bril die door de drager zelf aangepast kan worden naar de juiste sterkte. De organisatie richt zich in eerste instantie op kinderen en ouderen en werkt nauw samen met oogspecialisten over de hele wereld. De voorbije jaren konden ze zo al ruim 350.000 mensen helpen om beter te zien. “In heel wat landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië is oogzorg voor veel mensen niet toegankelijk. Blindheid komt er heel vaak voor, hoewel dit prima vermeden zou kunnen worden met de juiste behandeling,” legt Dr. Van Cleynenbreugel uit.

Praktisch én stijlvol

De techniek van de zelfcorrigerende bril werd intussen nog behoorlijk verbeterd. Omdat de eerste generatie zelfcorrigerende brillen eerder praktisch dan stijlvol waren, bedacht Koen Van Pottelbergh de 'EyeSnap'-bril. Dat is een betaalbare bril die bestaat uit een montuur waar de glazen heel vlot 'ingeklikt' of ‘ingesnapt’ kunnen worden. Omwille van de coronacrisis is het nog niet gelukt om dit nieuwe concept in het buitenland te introduceren. Omdat er ook in België heel wat behoefte is aan brillen en zorg, werkt de organisatie nu vooral lokaal via het project Eyes for Belgium.

Eyes for Belgium

Ook hier is het de bedoeling om mensen met minder middelen op een zeer laagdrempelige manier aan een correcte en stijlvolle bril te helpen. Voor het montuur, de glazen en de service betaalt men €60. Dankzij de samenwerking met de Belgische mutualiteiten kunnen de meeste kopers genieten van een terugbetaling van €25 tot €50. Op deze manier wordt een bril zeer betaalbaar. Eyes for Belgium organiseert ook regelmatig gratis screenings in samenwerking met OCMW’s, het Rode Kruis en Fedasil. Iemand helpen om beter te zien begint immers met een correcte meting. Voor deze metingen worden handige mobiele kits gebruikt, waardoor dit op een snelle en flexibele manier kan gebeuren.

Duurzaam partnership

Initiatieven als Eyes for the world en Eyes for Belgium kunnen enkel voortbestaan als ze op steun kunnen rekenen van heel wat partners. En dat gaat een stuk verder dan sponsoring. Dr. Van Cleynenbreugel: “Als partner dragen we op verschillende manieren ons steentje bij. Uiteraard zorgen we mee voor financiële steun, maar we denken ook actief mee en stellen onze expertise ter beschikking. Samen met de andere oogartsen zijn we een soort sparringpartner voor de organisatie. Op die manier kunnen we meer mensen helpen dan enkel onze via eigen praktijk. En vaak leren we er zelf ook nog iets van. De samenwerking met Koen is enorm inspirerend en motiverend.”

Doe je met ons mee? Steun Eyes for the world door een vrijblijvende bijdrage te storten op BE 27 3631 1439 5473.

Meer weten? Lees ook ons interview met Koen Van Pottelbergh