Ooglaseren tijdens zwangerschap

Bij een zwangerschap zijn de hormonale veranderingen in het lichaam heel ingrijpend. Deze zorgen vaak voor vervelende kwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid en stemmingswisselingen. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze verandering in de hormonenhuishouding ook kan leiden tot veranderingen van de sterkte van de ogen.

Oorzaken van oogveranderingen tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Oogproblemen tijdens een zwangerschap zijn het gevolg van hormonale veranderingen, de stofwisseling of veranderingen in de bloeddruk. Over het algemeen verdwijnen deze oogproblemen vanzelf na de bevalling of na het stoppen met borstvoeding.

zwangerschap
Welke oogproblemen kunnen zich voordoen?

Tijdens een zwangerschap hebben veel vrouwen last van droge ogen. Dit komt doordat de hormonen tijdens de zwangerschap zorgen voor minder traanvocht. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen bijvoorbeeld last hebben met het dragen van lenzen. Er wordt daarom ook vaak aangeraden om tijdens de zwangerschap een bril te dragen in plaats van lenzen.
Omdat het lichaam tijdens een zwangerschap vocht ophoudt kan de dikte en de vorm van het hoornvlies veranderen. Hierdoor kan het zicht tijdens een zwangerschap afnemen of wazig worden. Sommige vrouwen hebben tijdens een zwangerschap last van veranderingen van de oogsterkte. Hierdoor is de bril die ze dragen niet meer volledig aangepast aan de ogen.

Waarom beter geen ooglaserchirurgie tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Op zich kan ooglaserchirurgie tijdens een zwangerschap geen kwaad. Er is geen enkel gevaar voor het ongeboren kind. Echter, dit betekent niet dat dit een goed idee is. In feite wordt ooglaserchirurgie tijdens de zwangerschap of borstvoeding afgeraden omdat het niet mogelijk is deze met dezelfde hoge nauwkeurigheid uit te voeren als normaal. Een zwangerschap heeft een negatieve invloed op het vocht in de ogen. Zwangere vrouwen hebben vaak last van droge ogen. Hierdoor kan het genezingsproces na de ingreep minder vlot verlopen. Het resultaat van de operatie zal dus minder goed te voorspellen zijn. Het is dus veiliger om te wachten. Dit geldt voor PRK, LASIK en ReLEx smile.

Ooglaserchirurgie wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap of borstvoeding omdat de tijdelijke veranderingen van de sterkte van de ogen een exacte bepaling van de werkelijke oogsterkte onmogelijk maken. Tijdens een zwangerschap beslissen om deze ingreep te laten uitvoeren is dus geen goed idee. Het resultaat van de ingreep zal beter zijn als men deze uitstelt tot na de bevalling of tot na de borstvoeding.

Vanaf wanneer kan ooglaserchirurgie weer?

Er wordt aangeraden om minstens 3 maanden te wachten met ooglaserchirurgie na de zwangerschap. Over het algemeen wordt aangenomen dat er ongeveer 3 maanden nodig zijn vooraleer de hormonale huishouding weer op punt staat. Na deze periode moeten de oogproblemen ten gevolge van de zwangerschap dan ook opgelost zijn. Ooglaserchirurgie is na 3 maanden dus perfect mogelijk. Als men borstvoeding geeft wordt er aangeraden te wachten tot na het stoppen met de borstvoeding.

Vrouwen met plannen om zwanger te worden en ooglaserchirurgie overwegen, maken best een afspraak vóór de eigenlijke zwangerschap. Zo kan er een vergelijking van het gezichtsvermogen gemaakt worden voor en na de zwangerschap.

Wil je meer informatie over oogproblemen tijdens de zwangerschap? Wil je jouw ogen laten testen voor de zwangerschap om te weten of ooglaserchirurgie mogelijk is voor jou? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vooronderzoek

Wil je weten of je geschikt bent voor chirurgie voor een leven zonder bril? Bel ons op +32 16 58 59 58 of maak een online afspraak voor een vooronderzoek.

Back to top