Hooikoorts en ogen laseren

De winter is weer achter de rug. Het begin van de lente is elk jaar iets om naar uit te kijken. De eerste terrasjes en barbecues! Echter, de eerste zonnestralen brengen voor vele mensen ook elk jaar weer een vervelend oogprobleem met zich mee. De lente luidt immers ook steeds het begin van het hooikoorts seizoen in. En daarbij horen jeukende en rode ogen. Als je last heb van hooikoorts, kan je dan in feite wel je ogen laten laseren?

Hooikoorts klachten

Iets minder dan twintig procent van de bevolking lijdt aan hooikoorts. De pollen in de lucht komen in contact met de ogen en de slijmvliezen van de neus en prikkelen het immuunsysteem. Vervolgens steken dan de typische hooikoorts klachten de kop op: jeukende en geïrriteerde ogen, niezen en een verstopte neus.

In het hooikoorts seizoen komen veel contactlensdragers in de problemen omdat ze dan meer last hebben van hun contactlenzen in vergelijking met de rest van het jaar. Dit is ook logisch omdat contactlenzen fungeren als een reservoir voor pollen. Als je lenzen in het oog hebt blijven de pollen daar aan hangen. De lenzen werken als het ware als een spons die de pollen vasthoudt en de ogen dus langer dan normaal blootstelt aan de pollen uit de omgeving. 

Hiervoor kan het laseren van de ogen een oplossing zijn, want dan ben je natuurlijk helemaal van contactlenzen verlost. Maar ogen laseren tijdens het hooikoorts seizoen, kan dat eigenlijk wel?

De juiste voorzorgsmaatregelen

Het tijdstip in het jaar maakt voor een oog laser behandeling in feite niet uit. Er wordt het hele jaar door behandeld. Maar uiteraard willen we elke behandeling uitvoeren in de optimale omstandigheden. Dus als hooikoortspatiënten geïrriteerde ogen hebben gaan we die op voorhand behandelen. Dit kan met oogdruppels en tabletten. Zogenaamde antihistaminica zijn zeer effectief tegen de klachten van jeuk en irritatie van de ogen. Ook nemen deze de roodheid van de ogen weg.

Na de ingreep behandelen we de ogen gedurende 3 weken met cortisone druppels. Deze druppels zorgen er voor dat het oog niet te veel reageert op de behandeling en ze versnellen het herstelproces. Echter, cortisone druppels zijn ook zeer effectief tegen allergie. We slaan dan in feite twee vliegen in één klap.

Ook worden er standaard na de ingreep bevochtigende druppels gebruikt, zogenaamde kunsttranen. Deze zijn ook nuttig om de klachten van allergie te verminderen omdat ze de pollen die zich in de traanfilm bevinden wegspoelen.

Tenslotte is er na de ingreep uiteraard ook een positief effect van het feit dat lenzen niet meer nodig zijn. Een contactlens is een “vreemd voorwerp” in het oog en geeft dikwijls een discrete irritatie van het oogoppervlak, zeker in combinatie met allergie. Deze irritatie valt weg na de ingreep.

Wat kan je zelf doen?

  • Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kan nemen, al dan niet met het oog op een eventuele oog laser behandeling in de toekomst.
  • Vermijd het wrijven in de ogen. Door in de ogen te wrijven wordt het immuunsysteem nog meer aangewakkerd en worden de jeuk en irritatie alleen maar erger. Hoe moeilijk ook, vermijd zo veel mogelijk in de ogen te wrijven.
  • Beperk het dragen van contactlenzen. Contactlenzen en hooikoorts gaan niet goed samen. Contactlenzen werken als een spons en houden de pollen uit de lucht vast zodat de ogen er langen aan worden blootgesteld.
  • Vermijd pollen zo veel mogelijk. Ga bijvoorbeeld niet naar buiten wanneer het gras in de tuin wordt afgereden. Zeker als het warm is en de zon volop schijnt worden pollen in de lucht verspreid door turbulenties. Daarom zijn er ’s morgens als het koeler is minder pollen in de lucht. Tracht hier rekening mee te houden.
  • Antihistaminica kunnen een grote hulp zijn om de klachten te verminderen. Deze kunnen gebruikt worden als oogdruppels of als tabletten.
  • Een heel aantal websites geven informatie over de hoeveelheid pollen in de lucht. Eén daarvan is de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Kortom, bij het uitvoeren van oog laser chirurgie hoeft hooikoorts zeker geen spelbreker te zijn. Er moeten wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Daarom voeren we van tevoren ook altijd een heel uitgebreid vooronderzoek uit. Tijdens dit onderzoek worden ook eventuele allergieën en hooikoorts in kaart gebracht en wordt een behandelplan opgemaakt.

Nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel niet om ons te contacteren.