Ooglaseren en hooikoorts, gaat dat samen?

Hooikoorts en ooglaseren

De lente is in het land! Daar horen terrasjes en barbeques bij. En voor veel mensen ook jeukende en rode ogen, want de eerste zonnestralen luiden steevast ook het hooikoortsseizoen in. Heb je last van hooikoorts en draag je contactlenzen? Dat kan vervelend zijn, want contactlenzen verergeren de irritaties vaak. Een ooglaserbehandeling die je volledig verlost van je contactlenzen kan dus een oplossing zijn. Maar kan je je ogen laten laseren tijdens het hooikoortsseizoen?

Hooikoortsklachten

Zo’n twintig procent van de bevolking heeft last van hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door de pollen in de lucht. Als die pollen in contact komen met je ogen en de slijmvliezen van je neus, prikkelen ze je immuunsysteem. De typische hooikoortsklachten kunnen dan de kop opsteken: jeukende en geïrriteerde ogen, niezen en een verstopte neus.

Voor wie hooikoorts heeft en contactlenzen draagt, kan het hooikoortsseizoen enorm vervelend zijn. Contactlenzen zijn immers een prima opslagplaats voor pollen. De lenzen houden als een spons de pollen vast en stellen je ogen zo langer dan normaal bloot aan de pollen in de omgeving. Een ooglaserbehandeling die je voor eeuwig en altijd verlost van je contactlenzen, kan dan een oplossing zijn.

Hooikoorts
De juiste voor- en nazorg

Ooglaserbehandelingen kunnen het hele jaar door, maar we willen elke behandeling natuurlijk wel in optimale omstandigheden uitvoeren. Als hooikoortspatiënten dus geïrriteerde ogen hebben, behandelen we de ogen op voorhand met oogdruppels en tabletten. Antihistaminica zijn heel effectief tegen jeukende en geïrriteerde ogen en doen de roodheid van je ogen afnemen.

Na de ingreep behandelen we de ogen drie weken lang met cortisonedruppels. Die druppels zorgen voor een mildere reactie op de behandeling en versnellen het herstelproces. Cortisonedruppels zijn bovendien heel effectief tegen allergie. Twee vliegen in één klap dus. Ook kunsttranen helpen na de behandeling om allergieklachten te verminderen. Die bevochtigende druppels spoelen de pollen in de traanfilm weg.

Het grootste positieve effect na de ingreep? Dat je geen lenzen meer nodig hebt en ze dus geen extra irritatie van je ogen meer kunnen veroorzaken.

Eerste hulp bij hooikoorts

Wil je je hooikoortsklachten verminderen? Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kan nemen om de kans op jeukende, geïrriteerde ogen te vermijden:

  • Wrijf zo weinig mogelijk in je ogen. Door in je ogen te wrijven wakker je je immuunsysteem nog meer aan, wat de jeuk en irritatie alleen maar verergert. Hoe moeilijk het ook is: vermijd in je ogen wrijven zo veel mogelijk.
  • Beperk het dragen van contactlenzen. Contactlenzen en hooikoorts gaan niet goed samen. Contactlenzen werken als een spons en houden de pollen uit de lucht vast zodat de ogen er langen aan worden blootgesteld.
  • Vermijd pollen zo veel mogelijk. Stem je activiteiten af op de hoeveelheid pollen in de lucht. Ga bijvoorbeeld niet naar buiten als het gras in de tuin wordt afgereden. Als het erg warm is en de zon volop schijnt, worden er ook meer pollen in de lucht verspreid door turbulenties. ‘s Morgens als het koeler is, zijn er dan weer minder pollen in de lucht. Probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.
  • Heel wat websites geven informatie over de hoeveelheid pollen in de lucht. Een daarvan is de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
  • Antihistaminica kunnen een grote hulp zijn om de allergieklachten te verminderen. Ze zijn beschikbaar in de vorm van oogdruppels of als tabletten.

 

Hooikoorts hoeft dus zeker geen spelbreker te zijn bij het uitvoeren van ooglaserchirurgie. Met de juiste voor- en nazorg is er geen probleem. We voeren daarom altijd een heel uitgebreid vooronderzoek uit. Tijdens zo’n vooronderzoek brengen we eventuele allergieën en hooikoorts in kaart en maken we een persoonlijk behandelplan op.

Vooronderzoek

Wil je weten of je geschikt bent voor chirurgie voor een leven zonder bril? Bel ons op +32 16 58 59 58 of maak een online afspraak voor een vooronderzoek.

Back to top