Mythes over ooglaserchirurgie

Ooglaserchirurgie bestaat al sinds 1987. Uiteraard stonden de diverse technieken toen nog in hun kinderschoenen. Bijna dertig jaar verder is ooglaserchirurgie wereldwijd uitgegroeid tot één van de meest uitgevoerde chirurgische ingrepen. Toch aarzelen nog veel mensen om ooglaserchirurgie te laten uitvoeren.

Overvloedige informatie over ooglaserchirurgie

Tegenwoordig is op het internet heel wat informatie te vinden over ooglaserchirurgie. Heel wat websites hebben het over de voor- en nadelen. Ook op heel wat forums delen patiënten hun ervaringen met ooglaserchirurgie. Via het internet kan je inderdaad veel te weten komen over ooglaserchirurgie, maar vaak is de beschikbare informatie onjuist of onvolledig. De beste en meest volledige informatie vind je uiteraard nog altijd bij een ervaren oogarts of bij een gespecialiseerde kliniek.

ooglaserchirurgie
Fabels en misverstanden over ooglaserchirurgie

Laten we even enkele mythes over ooglaserchirurgie bespreken. Er doen verschillende verhalen de ronde over ooglaserchirurgie. Deze zijn soms correct en soms volledig uit de lucht gegrepen. Over de ingreep zelf wordt vaak het volgende beweerd:

De laser voelt heet aan

Niet juist: de ingreep met de laser voelt niet warm of koud aan.
De ogen worden immers verdoofd voor de ingreep. 

Ooglaserchirurgie doet pijn

Niet juist: het oog wordt vooraf verdoofd met oogdruppels waardoor je helemaal geen pijn voelt. Deze oogdruppels kunnen jouw zicht wel wat wazig maken. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan je een lichtprikkelend gevoel krijgen in de ogen. Dit gevoel is vergelijkbaar met een stofje in je oog. Pijnlijk is ooglaserchirurgie nooit.

Ernstige bijziend- of verziendheid is niet te behandelen

Niet juist: De huidige ooglaserchirurgie is voor ernstige oogproblemen even doeltreffend als voor lichte oogafwijkingen. Ook als je een cilindrische afwijking hebt, kan je een beroep doen op ooglaserchirurgie.

De ingreep brengt grote risico’s met zich mee

Niet juist: Een ooglaserbehandeling is volledig veilig voor de werking van het oog. Er worden immers strenge procedures gevolgd en de resultaten kunnen vooraf heel nauwkeurig berekend worden. Uiteraard worden mogelijke neveneffecten en risico’s met je besproken maar de kans dat er zich ernstige complicaties voordoen is extreem klein met de huidige technologie.

De resultaten zijn niet blijvend

Niet juist: het effect van de ingreep is blijvend. Het kan wel gebeuren dat je na verloop van tijd een leesbril nodig hebt. Dit is echter geen rechtstreeks gevolg van de ooglaserchirurgie, maar van het natuurlijk verouderingsproces van de lens binnen in het oog.

Ooglaserchirurgie kan leiden tot blindheid

Niet juist: Ooglaserchirurgie is een heel veilige behandeling. Bovendien zijn de technieken de laatste jaren zo sterk geëvolueerd dat de kans op blindheid na ooglaserchirurgie zo goed als onbestaand is.

De gevolgen van ooglaserchirurgie op lange termijn zijn onbekend

Niet juist: Ooglaserchirurgie wordt al zo’n 30 jaar dagelijks toegepast. Als oogchirurgie op lange termijn negatieve effecten met zich zou meebrengen, zouden oogartsen dit al lang gemerkt hebben. Patiënten die in de beginjaren ooglaserchirurgie hebben ondergaan zijn meestal nog altijd heel tevreden over hun ogen.

Oogchirurgie is duur

Als je het vergelijkt met de kosten van een bril, is ooglaserchirurgie helemaal niet zo duur. Het grote verschil is uiteraard dat ooglaserchirurgie een éénmalige kost met zich meebrengt en dat de kosten van brillen en lenzen over verschillende jaren worden gespreid. Het bedrag dat je éénmalig besteedt aan ooglaserchirurgie is over het algemeen gelijk aan wat men in 4 à 6 jaar besteedt aan bril of lenzen.

Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn, aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Vooronderzoek

Wil je weten of je geschikt bent voor chirurgie voor een leven zonder bril? Bel ons op +32 16 58 59 58 of maak een online afspraak voor een vooronderzoek.

Back to top