Ooglaser voor pijnlijke ogen

Reeds lange tijd wordt de excimer laser gebruikt om ogen te laseren voor een leven zonder bril. Maar wist je dat er ook medische behandelingen worden uitgevoerd met deze laser? De extreme nauwkeurigheid van dit apparaat laat toe ook afwijkingen van het hoornvlies oppervlak te behandelen.

Pijn in de ogen ’s ochtends

Recidiverende erosies zijn een fenomeen waarbij mensen een plotse pijn ervaren ’s ochtends bij het openen van de ogen. Deze klachten kunnen ook ’s nachts voorkomen als men even wakker wordt en de ogen opent. Het probleem is het hoornvlies, het heldere voorste deel van het oog. Dit kan spontaan een oppervlakkig wondje vormen als de ogen worden geopend. Het onderliggende probleem is meestal een afwijking die we map-dot-fingerprint dystrofie noemen. Dikwijls komen de klachten aan beide ogen voor.

Soms is een doorgemaakt trauma van het oppervlak de oorzaak, meestal omdat men ooit een vingernagel of tak of iets dergelijks tegen het oog heeft gekregen. In dit geval komen de klachten alleen voor aan het oog dat het letsel heeft gehad. Het trauma kan recent gebeurd zijn maar soms zitten er ook maanden of zelfs jaren tussen het oorspronkelijke ongeval en het begin van de recidiverende erosies.

Behandeling met ooglaser

In eerste instantie worden de klachten altijd behandeld met oogdruppels en zalf. Bij een deel van de patiënten is dit voldoende en gaan de klachten na verloop van tijd over. Echter, bij sommige patiënten blijven de klachten bestaan en is een ooglaser behandeling nodig.

Met de laser wordt dan het oppervlak behandeld zodat het steviger wordt. De laser polijst als het ware het oppervlak. Na de herstelperiode treden de recidiverende erosies dan niet meer op. Het succespercentage van deze ingreep is bijna 100%. Dit wil zeggen dat de meeste, zo niet alle, patiënten een duidelijke verbetering van de klachten ervaren.

De ingreep zelf wordt PTK of photherapeutsche keratectomie genoemd. Het is dezelfde behandeling als de ooglaser ingreep waarmee de bril wordt weggewerkt. Echter, bij een PTK wordt het hoornvlies niet in een nieuwe vorm gebracht –zoals voor brilcorrectie- maar wordt er heel oppervlakkig een laagje van 1/100 van een millimeter weggelaserd om het oppervlak te polijsten. Daarna geneest het oppervlak meestal heel snel en is het steviger dan tevoren.

Heeft u vragen betreffende medische ooglaser behandelingen kan u contact met ons opnemen via info@medifocus.be of via het contactformulier.