Geeft ooglaser chirurgie een levenslang resultaat?

De behandeltijd voor PRK en LASIK is kort. In minder dan 10 minuten wordt de correctie van het oog uitgevoerd. Als de ooglaserchirurgie uitgevoerd wordt met de allernieuwste ReLEx SMILE-techniek, kan de behandeling zelfs nog sneller worden uitgevoerd. Uiteraard is het zo dat een kortere behandeling comfortabeler is om te ondergaan. Hoe sneller, hoe beter en hoe korter de tijd die nodig is om te genezen. Dit is een algemeen principe in de geneeskunde: de duur van een behandeling is gerelateerd aan de duur van het herstel.

De voornaamste reden voor de snelheid waarmee behandelingen tegenwoordig worden uitgevoerd is de snelheid van de lasers. De huidige generatie lasers hebben zo een extreem hoge frequentie dat de eigenlijke lasercorrectie in minder dan 30 seconden wordt verricht. Een ooglaserbehandeling is dus zeer snel achter de rug. U kan zich dan ook terecht afvragen hoe lang het effect van zo’n korte behandeling zal duren. Enkele jaren? Levenslang?

 

Hoe ooglaserchirurgie uw zicht verbetert.

Zowel bij de behandeling van bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) of astigmatisme wordt de laser geprogrammeerd overeenkomstig uw individuele metingen en de graad van de afwijking. Tijdens de behandeling hervormt de laser het hoornvlies waardoor uw slechte zicht wordt verbeterd. 

Het is niet zo dat het aanpassen van de kromming van het hoornvlies door middel van het wegnemen van weefsel na de ooglaserchirurgie op termijn weer zal leiden tot afname van het gezichtsvermogen. Het laagje dat behandeld wordt behoudt zijn nieuwe vorm omdat het niet kan “regenereren”. Het hoornvlies geneest wel maar het weggelaserde laagje groeit niet meer aan. Daarom behoudt het hoornvlies levenslang zijn nieuwe vorm.

Levenslang effect

Het is uiteraard heel belangrijk om voor de ingreep de afwijking correct te bepalen. Dit gebeurt in het vooronderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de lichtbreking binnen in het oog helemaal in kaart gebracht en wordt de eigenlijke sterkte op 5 verschillende manieren gemeten.

Ook is het belangrijk om met een behandeling te wachten tot dat het oog helemaal stabiel is en er geen verandering van de sterkte meer optreedt. Om een idee te geven, wij beschouwen een oog als stabiel als er niet meer dan een halve dioptrie verschil is gemeten in de laatste 3 jaar. Concreet is het zo dat de meeste mensen moeten wachten tot een leeftijd van 22 à 23 jaar voordat ze kunnen behandeld worden. Echter, het loont de moeite om geduld te hebben. Als men netjes deze richtlijnen respecteert is er een levenslang effect van de behandeling te verwachten.

Wenst u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.