Contactlenzen

Voor mensen die een bril irritant vinden, kunnen contactlenzen een oplossing bieden. Toch hebben ook contactlenzen enkele bijzonder vervelende nadelen. Zo moet u ze elke dag weer inbrengen en uithalen en moet u ze regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat uw ogen ontsteken en irriteren. Deze dagelijkse beslommeringen zorgen er dan ook voor dat heel wat mensen een andere oplossing zoeken en veel patiënten kiezen hierbij voor ooglaserchirurgie. Ooglaserchirurgie is niet alleen een permanente oplossing, maar houdt ook minder risico’s in.

Het gebruik van contactlenzen

Veel patiënten kiezen voor contactlenzen omdat deze een makkelijke oplossing bieden bij hun actieve levensstijl. Toch kunnen contactlenzen mensen juist hinderen bij hun dagelijkse actieve bezigheden. Bij sporten zoals voetbal, volley of basket kan het gebeuren dat net op het verkeerde ogenblik de contactlens uit uw oog valt. Als u in het zand, in de sneeuw of in de modder een sport beoefent, kunnen deze elementen uw oog beschadigen als u contactlenzen draagt.

Ook kunnen de natuurelementen zorgen voor heel wat hinder bij het dragen van contactlenzen. We denken hierbij vooral aan wandelaars, backpackers, enz... Zand en stof kunnen bijvoorbeeld heel vervelend zijn als ze onder de contactlenzen komen te zitten.

Heel veel risico’s kunnen door regelmatige controles beperkt worden. Soms doen er zich complicaties voor waar de patiënt nog helemaal geen last van heeft, maar kunnen deze wel door middel van onderzoek vastgesteld worden.

Zo kan het dragen van contactlenzen bijvoorbeeld hypoxie (een verminderde bloedtoevoer naar het hoornvlies) veroorzaken. Dit is een complicatie waar patiënten meestal niet meteen hinder van ondervinden, maar een oogspecialist zal tijdens een onderzoek meteen merken dat er zich veranderingen voordoen in het hoornvlies. Om te vermijden dat deze aandoening erger wordt, zal de patiënt dan ook niet langer contactlenzen mogen dragen.

Door er een goede gewoonte van te maken contactlenzen schoon te houden en een dagelijkse routine te volgen, kunnen met name infecties vermeden worden, maar toch kunnen hierdoor niet alle risico’s uitgesloten worden. Contactlenzen moeten eigenlijk beschouwd worden als medische hulpmiddelen die op een correcte manier gebruikt moeten worden om te voorkomen dat een van onze meest kostbare zintuigen beschadigd raakt. Tenslotte hebben we maar één paar ogen.

Ooglaserchirurgie als alternatief

De meeste patiënten staan er versteld van dat ooglaserchirurgie veiliger is dan het gebruik van contactlenzen maar toch is dit de realiteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die dagelijks contactlenzen dragen altijd een kans hebben om bacteriële ontsteking te ontwikkelen. Dit is een ontsteking van het hoornvlies die kan leiden tot gezichtsverlies. Bij patiënten die hun lenzen niet regelmatig schoonmaken en die hun lenzen ook ’s nachts inhouden is dit risico trouwens nog groter.

In verschillende studies werd vastgesteld dat bij één op de tweeduizend dragers van contactlenzen zichtbedreigende infecties voorkomen, maar dat slechts bij één op de tienduizend patiënten die een ooglaser behandeling ondergaan complicaties voorkomen die het gezichtsvermogen zouden kunnen beperken.

Het is voor veel patiënten echter moeilijk om de risico’s van contactlenzen en ooglaserchirurgie te vergelijken. Bij ooglaserchirurgie moet men actief beslissen of men de ingreep laat uitvoeren of niet. Bij contactlenzen denkt men minder na. Het dragen van lenzen is voor veel patiënten iets “dat er altijd is geweest”.

 

De oplossing? Laat u informeren. Een uitgebreid onderzoek zal uw eigen specifieke situatie in kaart brengen. Want iedereen leeft op een andere manier en voor iedereen zijn de voor- en nadelen van zowel contactlenzen als ooglaserchirurgie verschillend.

Als u een afspraak wil maken of als u meer te weten wil komen over de mogelijkheden voor uw ogen, stuur ons dan gerust een bericht of contacteer ons.