Autorijden na ooglaserchirurgie

Eén van de meest gestelde vragen is “wanneer kan ik weer autorijden na de ooglaserbehandeling?”. Dit is logisch omdat de meeste mensen zowel voor hun werk als voor hun huishouden afhankelijk zijn van hun auto. Het is niet praktisch als u na de ingreep lange tijd afhankelijk bent van anderen of van het openbaar vervoer. Hoe sneller u zich weer zelf met de auto kan verplaatsen, hoe beter.

Vlak na de ingreep

Gelukkig geven de meeste moderne technieken een zeer snelle recuperatie van het zicht. Met name ReLEx smile heeft een dergelijk snel herstel dat meer dan 97% van de patiënten zelfs de dag na de ingreep al een zicht heeft dat boven de wettelijke norm voor autorijden zit. Ook na Femto-LASIK kan het grootste deel van de patiënten de dag na de ingreep in principe al weer met de auto rijden. Na PRK gaat het herstel wat langzamer en kan men na enkele dagen weer rijden.

De eerste dag na de operatie vindt de eerste controle plaats. Betekent dit dat iedereen dan zelf met de auto komt? Neen. Ondanks het feit dat het zicht na 24 uur meestal wettelijk gezien wel auto rijden toelaat mag men niet rijden zolang er nog irritatie is van de ogen, iets wat toch het geval kan zijn.

Concreet raden wij aan om de dag na de ingreep een chauffeur te voorzien en de dag zelf te beslissen hoe het gaat. Iedereen herstelt immers anders. Maar in alle geval is het autorijden een kwestie van dagen. Snel dus.

De eerste maanden na de operatie

Halo's

Een van de effecten van ooglaserchirurgie is het tijdelijk optreden van halo’s. Dit zijn cirkels die men rondom lichten ziet, met name in het donker. Dit fenomeen valt het meest op tijdens het auto rijden ’s avonds en ’s nachts. Het is een tijdelijk fenomeen dat men na enkele maanden niet meer opmerkt maar in het begin kan het storend zijn. Daarom raden wij aan het autorijden na de ingreep stap voor stap weer op te pakken: eerst korte afstanden overdag, daarna langere afstanden en ‘ s nachts.

Droge ogen

Ook is het normaal dat de ogen gedurende de herstelperiode vrij droog zijn. Dit merkt men vooral in de auto als de airconditioning is ingeschakeld. Het is daarom aan te raden om in het begin bevochtigende druppels bij de hand te hebben. Deze gaan het uitdrogend effect van de airco tegen.

Het is vanzelfsprekend dat u na een ooglaserbehandeling door een herstelperiode gaat. Echter, met de huidige technologieën kan u snel weer autorijden. Uw oogarts zal u hierbij advies geven en bij elke controle vertellen hoe het precies met uw gezichtsscherpte is gesteld.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met ons.