8 oogtips voor beeldschermwerkers

Behoor jij ook tot de categorie beeldschermwerkers? Dan heb je mogelijk last van vermoeide of droge ogen. Wie met een laptop of computer werkt, zit gemiddeld 6 à 8 uur per dag achter het scherm. Het is dus logisch dat dit een impact heeft op je ogen. Gelukkig is er heel wat dat we zelf kunnen doen om vermoeide ogen te voorkomen.

1. Zet je beeldscherm op de juiste hoogte

Ga met een rechte rug en voeten op de grond voor het scherm zitten en stel je bureaustoel zo in dat je benen een hoek van 90 graden vormen. De bovenkant van het beeldscherm zou nu overeen moeten komen met de ooghoogte. Werk je met een laptop? Zorg er dan voor dat je deze op een aantal boeken of op een staander zet, zodat je dezelfde hoogte bekomt.

2. Zet je beeldscherm op de juiste afstand

De optimale kijkafstand ligt tussen de 50 à 70 cm. Dit komt ongeveer overeen met je armlengte. Als je met gestrekte vingers het scherm nog net kan raken, dan zit je goed.

3. Zorg voor een goede lichtinval

Ideaal is om het bureau loodrecht op een venster te zetten, zodat het licht zijwaarts op je scherm valt en ook zo weerkaatst wordt. Ervaar je het buitenlicht als te fel, voorzie dan een zonwering. Vermijd vensters vlak voor of achter het beeldscherm.

4. Laat je ogen regelmatig rusten

Zorg ervoor dat je regelmatig even wegkijkt van het scherm en bij voorkeur om het uur even het bureau verlaat. Dat zal niet enkel je ogen ten goede komen. Even rustig in de verte kijken is ideaal om de ogen tot rust te brengen. Ga dus niet op een smartphone of ander device tokkelen tijdens de pauze, want op die manier kunnen je ogen moeilijk ontspannen. De beste pauze neem je buiten, bij voorkeur in de natuur.

5. Houd oogdruppels bij de hand

Wie achter een beeldscherm werkt zal automatisch minder met de ogen knipperen. Hierdoor wordt de traanfilm niet gelijkmatig over het oog verdeeld, waardoor je ogen sneller uitdrogen. Dit kan worden verholpen met vocht inbrengende oogdruppels. Vraag hiernaar bij de apotheek. Vermijd echter druppels met synthetische bewaarmiddelen: deze kunnen een verstorend effect hebben op de traanfilm.

6. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

In veel kantoorruimtes wordt gewerkt met airconditioning of centrale verwarming, waardoor de lucht gevoelig uitdroogt. En dat heeft ook een impact op je ogen. Investeer in een goede luchtbevochtiger en hou de luchtvochtigheid op 45 à 50%. Zo vermijd je dat je ogen extra uitdrogen.

7. Drink voldoende

Ook hydratatie van binnenuit is belangrijk. Bevat je lichaam te weinig vocht, dan zullen de traanklieren het moeilijker hebben om een goede traanfilm te produceren. Voor volwassenen is gemiddeld 2 liter per dag ideaal. Drink bij voorkeur mineraalwater.

8. Laat je ogen regelmatig controleren

Heb je vaak last van droge of vermoeide ogen? Of draag je een bril of lenzen? Ga dan zeker regelmatig eens langs bij een oogarts. Voor sommige mensen vormt een speciale beeldschermbril met aangepaste glazen een oplossing.

Op zoek naar nog meer oogcomfort? Misschien is een ooglaserbehandeling wel iets voor jou. Ontdek er alle info over op deze pagina