Behandeling van cataract

Cataractchirurgie behoort tot de meest uitgevoerde vormen van chirurgie. De ingreep duurt normaalgesproken niet langer dan 10 minuten en wordt volledig poliklinisch uitgevoerd. U hoeft dus geen hele dag te worden opgenomen voor de behandeling van cataract.

CATARACT

De natuurlijke, eigen  ooglens bevindt zich binnen in het oog, in de achterste oogkamer. De eigen ooglens is normaalgesproken kraakhelder en projecteert het beeld dat het oog binnenkomt op het netvlies. Ook bepaalt de lens in grote mate de brilsterkte van het oog.

Cataract is een veel voorkomende ouderdomskwaal waarbij de natuurlijke ooglens vertroebelt. Hierdoor vermindert het zicht langzaam zowel voor ver als voor dicht. De enige mogelijke behandeling van cataract is een ingreep waarbij de lens van de patiënt wordt vervangen door een lensimplant dat wordt geplaatst op de plaats waar de eigen ooglens zich bevond.  Afstoting van het lensimplant komt niet voor.

PRAKTISCH

De ingreep is gemakkelijk te ondergaan. Het oog wordt  verdoofd met druppeltjes, dus zonder injectie. Tijdens de behandeling van cataract zal er gevraagd worden in het licht van de microscoop te kijken. Dit licht is makkelijk te zien. Meestal worden beide ogen geopereerd met een tussentijd van 2 weken.

DRIE TYPES IMPLANTLENZEN

  1. Monofocale lensimplanten corrigeren met name het zicht voor ver. Meestal houdt men na de ingreep nog een lichte sterkte over voor ver waarvoor men een bril moet dragen. Ook voor dicht moet men nog steeds een leesbril gebruiken. De brilglazen zijn echter meestal wel minder sterk dan voor de ingreep.
  2. Cilindrische (torische ) lensimplanten corrigeren naast de totale sterkte van het oog ook het astigmatisme. Hierdoor heeft men na de ingreep in de verte geen bril meer nodig.
  3. Multifocale (of trifocale) lenzen corrigeren niet alleen het zicht voor ver maar ook voor dichtbij. Hierdoor is ook het gebruik van een leesbril na de operatie niet meer nodig. 

WIlt u meer weten over de behandeling van cataract of wilt u een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren.