Wat als ik tijdens de ooglaserchirurgie mijn ogen beweeg?

In de begindagen van de refractieve chirurgie werd de oogcorrectie volledig manueel uitgevoerd. Dit werd in de volksmond “krasjes” genoemd. Het oog werd gecorrigeerd door middel van een vlijmscherp mesje waarmee de chirurg kleine insnijdingen maakte aan de voorkant van het oog. Deze dagen liggen zeer ver achter ons. En gelukkig maar, zelfs de meest ervaren chirurg heeft niet de nauwkeurigheid die nodig is om een oog perfect te corrigeren. De menselijke hand is daar niet nauwkeurig genoeg voor.

Van manueel naar laser

In plaats van onbetrouwbare menselijke handen dat dienst moet doen als instrument om delicate chirurgische ingrepen uit te voeren, maken moderne ooglaser klinieken nu gebruik van de Excimer laser. Deze werd ontworpen door het beroemde optiekbedrijf Carl Zeiss Meditec en zorgt ervoor dat deze ingreep stabiel en met een precieze nauwkeurigheid uitgevoerd kan worden.

De resultaten van zeer strenge FDA-testen met het nieuwste model van Carl Zeiss Meditec, de Zeiss MEL 80 Excimer laser wijzen uit dat dit de meest nauwkeurige LASIK-laser ter wereld is. Hiermee is het probleem van een menselijke fout tijdens de procedure, wat de meest voorkomende reden voor complicaties was, meteen van de baan.

In de begindagen van de ooglaserchirurgie werd de excimer laser echter nog steeds gebruikt in combinatie met een “mesje” waarmee een flapje in het hoornvlies moest worden gesneden. Niet meer met de hand weliswaar, maar aangedreven door een motor of microkeratoom. Dus nog steeds mechanisch.

blauw oog
De evolutie naar 100% laser technologie

Ooglaserchirurgie die volledig zonder mesje werd uitgevoerd ontstond in 1999 met de introductie van de femtosecond laser – een high-energy laser die ervoor zorgde dat ooglaserchirurgie niet langer manueel of mechanisch moest gebeuren en dat deze ingreep volledig geautomatiseerd kon uitgevoerd worden.

Deze technologie werd voor het eerst toegepast in de Verenigde Staten van Amerika en heeft zich later ontwikkeld onder de vorm van de bijzonder precieze femtosecond laser die vandaag de dag in heel wat klinieken gebruikt wordt.

En er is meer: naast deze nieuwigheden op het gebied van lasertechnologie wordt er nu ook gebruik gemaakt van heel wat andere veiligheidssystemen die ooglaserchirurgie optimaliseren en beheersen.

Eén van de ontwikkelingen die ervoor zorgt dat het resultaat van de ingreep niet beïnvloed wordt als je jouw ogen beweegt heet eye-tracking technologie. Deze technologie voorkomt dat de grootste angst van de patiënt werkelijkheid zou worden: dat het oog niet op de juiste plaats gelaserd wordt.

Wat als ik beweeg?

Bij eye-tracking wordt het oog vijfhonderd tot duizend keer per seconde gefotografeerd. Elke foto wordt geanalyseerd om te bepalen of de positie van het oog zich op de exact juiste plaats bevindt voor de laserbehandeling. Zo niet, wordt de laser meteen aangepast.

Met eye-tracking kan je als het ware zonder risico het oog laten bewegen tijdens de ooglaserbehandeling. Niemand kan zijn oog sneller bewegen dan dat de laser kan volgen. Dus elke beweging wordt gesignaleerd, en elke laser puls wordt gecorrigeerd voordat deze wordt afgegeven door de laser. De patiënt hoeft dus niet langer bang te zijn om de verkeerde kant uit te kijken tijdens de behandeling. Eye-tracking maakt het mogelijk om de plaats waar de laser puls moet terecht komen tot op een duizendste van een millimeter exact te bepalen.

Een belangrijke factor bij de precisie van een ooglaserchirurgie behandeling is de puntgrootte van de laser. De plaats waar de laser het oog raakt, moet zo klein mogelijk zijn. Eigenlijk kan je het een beetje vergelijken met het puntje van een potlood dat je voor het precisie werk zou gebruiken, terwijl je een penseel zou gebruiken voor dikkere lijnen. Hoe preciezer de plaats, hoe meer de laser gefocust is, wat betekent dat de laser enkel dat stukje weefsel zal verwijderen wat echt nodig is. Niet alle lasers hebben dezelfde puntgrootte. De exacte puntgrootte van de laser zal dus afhangen van instituut tot instituut. De Zeiss MEL 80 Excimer laser heeft een zeer kleine puntgrootte. Deze laser kan zich bijzonder snel over het oog bewegen en reageert heel snel, wat resulteert in heel precieze ooglaserchirurgie.

Wil je een afspraak maken of wilt je meer informatie over de ReLEx smile methode, dan kan je ons vrijblijvend contacteren.

Vooronderzoek

Wil je weten of je geschikt bent voor chirurgie voor een leven zonder bril? Bel ons op +32 16 58 59 58 of maak een online afspraak voor een vooronderzoek.

Back to top